Laat je inspireren

In Westland gebeurt al veel. Organisaties maar ook betrokken inwoners komen met creatieve ideeën. Laat je hieronder verrassen door het mooie effect dat een klein idee kan brengen.

Thijs van Holsteijn is ondernemer in de bouw en een échte sportman

Het liefst sport hij buiten. Daarom startte hij een burgerinitiatief om in Naaldwijk een calisthenics baan aan te laten leggen. Met succes. De baan is er inmiddels en veel jongeren sluiten aan. Ze hebben een app groep en maken vrienden op de baan; óók met een dame van in de zestig! Het is snel uitgegroeid tot een sociale ontmoetingsplek. Samen sporten tegen eenzaamheid!

Ik kan me geen mooiere manier voorstellen om eenzaamheid tegen te gaan.” — Thijs van Holsteijn, calisthenics Naaldwijk

Piet van der Valk zet zich als bestuurder al sinds jaar en dag in voor allerlei sociale initiatieven in Westland

In 2017 startte hij WestlandOntmoet, op initiatief van Vitis Welzijn, de Bibliotheek Westland, Gemeente Westland en hemzelf. Met dit initiatief daagden zij de Westlanders uit om laagdrempelige ontmoetingen in Westland te organiseren. In de eerste week van WestlandOntmoet waren dit er circa 135. Denk hierbij aan een diner voor alleenstaanden of een burendag. Ook kleinschalige ontmoetingen krijgen vorm via WestlandOntmoet. Een groepje kinderen die geen oma meer hebben ontmoeten nu  een oudere dame in de buurt die zich alleen voelde.

Jong of oud: een kleine ontmoeting geeft het leven kleur. We kunnen allemaal weleens een steuntje in de rug gebruiken om met anderen in contact te komen.” — Piet van der Valk, WestlandOntmoet

Paulette Tomberge woont met haar gezin in ’s-Gravenzande

Thuis ziet Paulette bij haar oudste zoon (16) dat het lastig was om in coronatijd af te spreken en leuke dingen te doen met vrienden. Eenzaamheid moet besproken worden. Om die reden krijgt zij veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk bij Vitis Welzijn, waar zij een van de organiserende krachten is die zich inzet tegen eenzaamheid. Wanneer ze ziet dat er mensen weer verbonden zijn, is ze trots op het werk en de bijdrage die zij kan leveren aan het tegengaan van eenzaamheid.

Je gunt het iedereen: samen zijn en je verbonden voelen!” — Paulette Tomberge, vrijwilliger bij Vitis Welzijn

Roos Vollebregt brengt mensen en planten samen tegen eenzaamheid.
Ze wilde graag maatschappelijk betrokken zijn én iets doen voor jongeren. Zo kwam Roos bij Plant a Friend. Door jongeren met elkaar in contact te brengen, strijdt het initiatief tegen eenzaamheid onder jongeren.
Wanneer je je aanmeldt bij Plant a Friend, stuurt Roos je een plantje op met verzorgingstips en voegt ze je toe aan een Whatsapp-groep. Je ziet het plantje groeien door het te verzorgen met liefde, aandacht én een beetje water. In de Whatsapp-groep deel je jouw ervaringen met de anderen, waardoor je elkaar op een laagdrempelige manier leert kennen. In de groepen zit ook een begeleider die de jongeren kan doorverwijzen naar de juiste instanties wanneer er meer hulp of begeleiding nodig is. Zo leren jongeren elkaar kennen in een leuke en veilige omgeving.

Jongeren worden soms vergeten in het gesprek over eenzaamheid. Ik wil hen helpen door ze laagdrempelig en veilig met elkaar in contact te brengen.” — Roos Vollebregt, drijvende kracht achter Plant a Friend
Ja, ik doe mee!